ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 
Ένας από τους νέους στόχους που έθεσε η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, από το 2017 αλλά με μεγαλύτερη ένταση από το 2018, είναι να συμβάλει στην εμπέδωση ενός πνεύματος δημοκρατικού διαλόγου χωρίς να φοβηθεί να θέσει στο δημόσιο αυτό διάλογο και θέματα ζέοντα που καθορίζουν το παρόν και το μέλλον μας και που δεν αποτελούν πεδίο εύκολων συναινέσεων. Μια έκθεση βιβλίου δεν μπορεί παρά να θέτει ερωτήματα, όπως ακριβώς ερωτήματα θέτουν και τα βιβλία, αναζητώντας τις απαντήσεις ή, ακόμα καλύτερα, καλλιεργώντας το κριτήριο του αναγνώστη ώστε να τις αναζητήσει αυτός.
Στο στοίχημα αυτό ανταποκρίθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και διανοουμένων από τους οποίους ζητήθηκε η σχετική συμβολή. Και όχι απλώς ανταποκρίθηκε, αλλά πραγματοποίησε και σημαντικότατες ομιλίες, κατέθεσε μπροστά στο βιβλιόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας ολόκληρης, που επισκέπτεται την έκθεση, κείμενα εξαιρετικά επεξεργασμένα και απολύτως παρεμβατικά, σε έναν διάλογο που η Ελλάδα μοιάζει να έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες.
Για του λόγου το αληθές, ως οργανωτές της ΔΕΒΘ, προτρέπουμε επισκέπτες και μη της έκθεσης να ανατρέξουν στα κείμενα αυτά, αξιόλογο δείγμα των οποίων δημοσιεύουμε εδώ, αμέσως παρακάτω, στην επίσημη ιστοσελίδα μας. Θα τους τέρψουν και θα τους είναι πολλαπλά χρήσιμα. Είναι δε εξαιρετική τιμή για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης η συμμετοχή στις δράσεις της, μέρους του καλύτερου επιστημονικού και συγγραφικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα. Όπως περιποιεί τιμή στην έκθεση η ενεργή συμμετοχή του κοινού το οποίο κατέκλυσε τις αίθουσες των εκδηλώσεων.
Συνολικά στην έκθεση πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 500 εκδηλώσεις. Εδώ παρουσιάζουμε κείμενα από εκδηλώσεις του ίδιου του φορέα που οργανώνει την έκθεση, δηλαδή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Το ΕΙΠ πραγματοποίησε κύκλους εκδηλώσεων για θέματα όπως «Η Δημοκρατία στον 21ο αιώνα», η «Προσφυγική εμπειρία», η «Εβραϊκή εμπειρία της Θεσσαλονίκης», επετειακά αφιερώματα σε σημαντικούς λογοτέχνες, συγκροτημένα σε θεματικούς συνδυασμούς όπως «Γραφή και πολιτική» (Άρης Αλεξάνδρου, Νικόλας Κάλας, Γιάννης Μπεράτης), «Δημιουργία, Νόσος και Θεραπεία» (Μαργαρίτα Καραπάνου, Κώστας Καρυωτάκης, Γιώργος Χειμωνάς), «Συγγραφείς της Θεσσαλονίκης» (Ζωή Καρέλλη, Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης, Ηλίας Πετρόπουλος) κ.α.
Η παρουσίαση γίνεται ανά θεματικό αφιέρωμα. Αναφέρονται όλοι οι ομιλητές των εκδηλώσεων της θεματικής, ανεξάρτητα αν παρατίθενται εδώ οι ομιλίες τους. Αναγράφονται οι τίτλοι των κειμένων που δημοσιεύονται, επίσης το ονοματεπώνυμο και η ιδιότητα του ομιλητή κάτω από το κείμενό του.
Ελπίδα μας είναι τα κείμενα αυτά, όχι μόνο να συνεχίσουν να θρέφουν το διάλογο μέσα από τη δημοσίευσή τους, αλλά και να αποτελέσουν στο μέλλον μία αξιόλογη μαρτυρία του διαλόγου αυτού στη συγκεκριμένη, περίπλοκη και πολυκύμαντη περίοδο που διανύουμε.
Συλλογή-Επιμέλεια κειμένων: Μικέλα Χαρτουλάρη