ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ PERFORMANCE

 

ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ PERFORMANCE

 
 
«Ζει ο Μονόκερως. Ζούνε ωστόσο και τα κουνέλια».
ΝΙΚΗ-ΡΕΒΕΚΚΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (1948-2000)

Οι πολλαπλές όψεις της λογοτεχνικής περιπέτειας: ένα δια-καλλιτεχνικό ταξίδι: Η σχέση του βιβλίου με τις τέχνες του θεάματος ευρύτερα και της performance ειδικότερα, θα διερευνηθεί μέσα από πρωτοποριακές αναγνώσεις, εικαστικές δράσεις, διαδραστικά εργαστήρια, θεατρικά ανεβάσματα ποιητικών και πεζογραφικών έργων, δρώμενα βασισμένα σε κλασικά ή νεότερα λογοτεχνικά κείμενα, που θα φιλοξενηθούν στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα «Μονόκερως» Στόχος είναι ο μετασχηματισμός της λογοτεχνικής περιπέτειας και η ανάδειξη της σχέσης του βιβλίου με άλλες μορφές τέχνης ως ενός δημιουργικού πεδίου συνάντησης μέσων και ανθρώπων που δίνει χώρο στην πολυσυλλεκτικότητα και την τόσο απαραίτητη για την ουσία της κάθε τέχνης, διεύρυνση των ορίων του ταξιδιού που αυτή προσφέρει.
Στο αφιέρωμα Βιβλίο και Performance συμμετέχουν με ζωντανές δράσεις, συζητήσεις, εργαστήρια και προβολές οι Uxue Alberdi, Δημοσθένης Αγραφιώτης, Βασίλης Αμανατίδης, Ορφέας Απέργης, Μαριάνα Βογιατζή, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Ελένη Θεοφυλάκτου, Γιάννης Ισιδώρου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Σοφία Καρακάντζα, Αλεξάνδρα Κατσιάνη, Δημήτρης Λεοντζάκος, Γιάννα Μπούκοβα, Ζαφείρης Νικήτας, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Eύα Σιμάτου, Αλέξης Σταμάτης, Μάριος Χατζηπροκοπίου, Θανάσης Χονδρός, κ.ά.
Επίσης, θα φιλοξενηθεί και η εικαστική εγκατάσταση «δυο-τρία πράγματα που ξέρω γι αυτό», με χειροποίητα τρισδιάστατα βιβλία των Ελένη Θεοφυλάκτου και Αννέτας Σπανουδάκη, η οποία αποτυπώνει τη σχέση του βιβλίου και της ανάγνωσης με τις τέχνες. Επιπλέον, στο Περίπτερο 13, στον ειδικό χώρο προβολών δίπλα στην αίθουσα «Ματαρόα», θα παρουσιαστούν διάφορες ταινίες και ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο των αφιερωμάτων της 15ης ΔΕΒΘ.
Αναλυτικότερα:
Σάββατο 5.5, 19:00-20:00, Αίθουσα «Μονόκερως», Περίπτερο 13: Βασίλης Αμανατίδης + «Μαύρος Γάντζος» - «εσύ: τα στοιχεία»/ένα σχεδίασμα:
Λογοτεχνική περφόρμανς – Επιτελεστική ανάγνωση
Το εσύ: τα στοιχεία (Βραβείο Ποίησης 2017 του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών) είναι ένας σπονδυλωτός αποχαιρετισμός και ένα υφαντό πολλών νημάτων. Σε αυτήν την εκδοχή της επιτελεστικής ανάγνωσης του βιβλίου, παρακολουθούμε τη σχέση του Βασίλη Αμανατίδη με το υβριδικό κείμενό του, το οποίο αποκτά μία οπτική-εικαστική διάσταση, ενώ η ποίησή του ένα είδος σώματος και φωνής μέσα στον χώρο.
Επιτελεστική ανάγνωση: Βασίλης Αμανατίδης, live μουσική: Μαριάνα Βογιατζή,
σκηνοθετική επιμέλεια: Σοφία Καρακάντζα. Διάρκεια: 35΄.
Σάββατο 5.5, 20:00-21:00 Αίθουσα «Μονόκερως», Περίπτερο 13: «Θα με βρει η ευτυχία;»
Συλλογική παράσταση πολλαπλών μέσων, με λόγο, ζωντανή μουσική, χορό, video σε κείμενα πρωτοποριακών εικαστικών καλλιτεχνών που παρουσιάζονται στο 10ο τεύχος του περιοδικού: John Cage, Yoko Ono, Joe Brainard, Robert Smithson,Vito Acconci, Guerrilla Girls, κ.ά. Συμμετέχουν οι ποιητές και ποιήτριες σε ρόλο περφόρμερ: Ορφέας Απέργης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Γιάννα Μπούκοβα, Μάριος Χατζηπροκοπίου και ο εικαστικός Γιάννης Ισιδώρου (βίντεο και ήχος).
Σύλληψη και επιμέλεια: Κατερίνα Ηλιοπούλου, Γιάννης Ισιδώρου.
Σάββατο 5.5, 21:00-22:00 Αίθουσα «Μονόκερως», Περίπτερο 13: «To Κοινωνικό μας Ζήτημα» του Ζαφείρη Νικήτα
Στο Κοινωνικό μας Ζήτημα, ο Ζαφείρης Νικήτας αξιοποιεί το ομώνυμο έργο-σταθμό του Γεώργιου Σκληρού σε μια performance lecture για τη νεοελληνική ταυτότητα.
Δραματουργία-Υλοποίηση: Ζαφείρης Νικήτας. Διάρκεια: 40΄.