ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

 

Η προσφυγική εμπειρία :
Μοιραζόμαστε Βιβλία Μοιραζόμαστε Πατρίδες*


*Τίτλος δράσης του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
 
 

«Έφτασα εδώ ως πρεσβευτής της ειρήνης από μια χώρα ηλιόλουστη για να πω
Εμείς οι Σύροι, υπάρχουμε, ζούμε, σκεφτόμαστε, προκόβουμε,
Κρύβοντας το τραύμα μας
και χαμογελώντας τραβάμε για το μέλλον»
.
Μοχάμεντ Αμπντούλ Ματζίντ

Για τρίτη συνεχή χρονιά θα υλοποιηθούν δράσεις για μικρούς και μεγάλους και θα διοργανωθούν βιωματικά εργαστήρια, έκθεση φωτογραφίας, παρουσιάσεις σημαντικών βιβλίων που γράφτηκαν και μεταφράστηκαν στη γλώσσα μας με αφορμή την προσφυγική εμπειρία, καθώς και συζητήσεις με κύριο θέμα τη ζωή των προσφύγων, τη φωνή, τις ανάγκες, τις αγωνίες τους, το ζήτημα της ενσωμάτωσης τους, αλλά και την προσφορά τους στη χώρα μας.
Η 15η ΔΕΒΘ, φιλοξενώντας μια θεματική ενότητα που βρίσκεται στο κέντρο των παγκόσμιων εξελίξεων, ιδιαιτέρως σύγχρονη και διανοητικά προκλητική, υπογραμμίζει τη σημασία της προσκαλώντας όλο τον κόσμο σε διάλογο.
Αναλυτικότερα, στην αίθουσα Άμαλ (أمل), (Περίπτερο 13), που σημαίνει «Ελπίδα», θα πραγματοποιηθούν δύο συζητήσεις και ένα βιωματικό εργαστήριο στην Παιδική Γωνιά (Περίπτερο 14):
Παρασκευή 4.5, 18:00-19:00: «Η προσφυγική εμπειρία στην Ελλάδα και στον παγκόσμιο χάρτη»
Ομιλητές: Δημήτρης Αγγελίδης, δημοσιογράφος, Μυρσίνη Ζορμπά, μέλος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Θόδωρος Καραγιαννίδης, εκπαιδευτικός, συντονιστής της εκπαίδευσης προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας SOFTEX-Μουριές, Κορδελιό, Γιώργος Τσιάκαλος ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής ΑΠΘ, μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Παιδαγωγοί της Αλληλεγγύης».
Συντονισμός: Μικέλα Χαρτουλάρη, δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου.
Σάββατο 5.5, 13:00-14:00: «Η προσφυγική εμπειρία σε πρώτο πρόσωπο»
Μια συζήτηση για την ένταξη και την ενσωμάτωση, με πρόσφυγες που θα περιγράψουν τις εμπειρίες τους και θα συζητήσουν με τους συντάκτες των εφημερίδων Αποδημητικά πουλιά και Καταφύγια πουλιών.
Ομιλητές: Maria Ohilebo, Marwa Jasm, Esmaili Elham, Habibi Zahra, Μυρσίνη Ζορμπά, μέλος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Δημήτρης Αγγελίδης, δημοσιογράφος, Γιώργος Τσιάκαλος ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής ΑΠΘ, Θόδωρος Καραγιαννίδης, εκπαιδευτικός, συντονιστής της εκπαίδευσης προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας SOFTEX-Μουριές, Κορδελιό, Πέτρος Σεβαστίκογλου, σκηνοθέτης, Αριστέα Πρωτονοταρίου, δημοσιογράφος, συντονίστρια της πρώτης εφημερίδας προσφύγων Αποδημητικά πουλιά.
Συντονισμός: Δημήτρης Αγγελίδης.
Παρασκευή 4.5, 15:00-17:00 & Σάββατο 5.5, 09:00-11:00: «Νεοσσοί: Μια εφημερίδα παιδιών με πολλές πατρίδες»
Αυτό το βιωματικό εργαστήριο θα παρουσιαστεί στην Παιδική Γωνιά (Περίπτερο 14), σε συνεργασία με τα παραρτήματα Θεσσαλονίκης του Solidarity now και του Praxis: Αραβόφωνοι/ες και ελληνόφωνοι/ες μαθητές/τριες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα δημιουργήσουν μια χειροποίητη εφημερίδας με την καθοδήγηση της Μυρσίνης Ζορμπά.
Επιπλέον:
• Με αφορμή το πρόγραμμα του ΕΙΠ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, θα κυκλοφορήσει, η εφημερίδα Καταφύγια πουλιών με βιωματικά κείμενα και σχόλια ενήλικων και εφήβων που φιλοξενήθηκαν σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων της Β. Ελλάδας και της Αττικής.
• Θα παρουσιαστεί η έκθεση φωτογραφίας «Δρόμοι Επιβίωσης» την οποία οργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής σε συνεργασία με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας το καλοκαίρι του 2016 και αποτυπώνει στιγμές από τη δύσκολη πορεία των προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής ως την Ελλάδα. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί και το βασισμένο σε αυτή την έκθεση εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δρόμοι επιβίωσης: το προσφυγικό ζήτημα», που απευθύνεται σε μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και της Α’, Β’, Γ’ Λυκείου (Πέμπτη 3.5, 12:00).
• Θα οργανωθεί η θεματική Έκθεση Βιβλίου από το ΕΙΠ, με τίτλους ελληνικής λογοτεχνίας, μελέτες ειδικών ή θεωρητικές αναλύσεις, συλλογές με μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών, και νομικά κείμενα σχετικά με την προσφυγική εμπειρία, που έχουν εκδοθεί από το 2000 έως σήμερα και διασταυρώνονται με την ελληνική πραγματικότητα.
• Θα παρουσιαστούν αποφθεγματικές μαρτυρίες και σκέψεις για την προσφυγική εμπειρία, γραμμένες χειρόγραφα στα φαρσί (και μεταφρασμένες στα ελληνικά) από τις έφηβες και τους εφήβους που φιλοξενούνται στις δομές του Σχιστού Αττικής και συμμετέχουν στην έκδοση της μηνιαίας εφημερίδας Αποδημητικά πουλιά (αριθμεί ήδη 6 τεύχη) με τα δικά τους άρθρα, τα οποία παρήγαγαν χάρη στον συντονισμό του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού (συντονίστρια: Αριστέα Πρωτονοταρίου) και με την τεχνική και ηθική υποστήριξη της «Εφημερίδας των Συντακτών».